Kuchnia

Kolory na talerzu

Rolada z łososia w szynce parmeńskiej z żółtym ryżem
Składniki, 6 porcji:

• 1 kg filetu z łososia
• 2 łyżki masła
• 1 mała cebula, pokrojona w kosteczkę
• 1 i 1/2 woreczka białego ryżu (150 g)
• 400 ml wrzącego bulionu jarzynowego
• 1/2 łyżeczki przyprawy kurkumy
• 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• sok i starta skórka z 1/4 cytryny
• 240 g cienko pokrojonej szynki parmeńskiej (3 opakowania, każde po 80 g) lub szynki parmeńskiej na wagę
• 6 listków laurowych
• 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowo do serwowania
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

oraz: sznurek wędliniarski, 6 kawałków po około 30 cm każdy
Dodatki: sałata z miodowym sosem winegret lub warzywa z wody

Przygotowanie:
Wyciąć nożem skórę z łososia, pesetą wyjąć ości. Filety umyć, osuszyć i przekroić poziomo na 2 cieńsze płaty, posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Na patelni na maśle zeszklić cebulę, dodać surowy ryż i smażyć przez minutę mieszając, aż ryż pokryje się masłem. Wlać gorący bulion, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 16 minut.
Dodać kurkumę, natkę pietruszki, szczypiorek, sok i skórkę z cytryny, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wymieszać.
Na desce rozłożyć szynkę parmeńską tak aby plasterki nachodziły na siebie, na środek położyć jeden kawałek łososia, na wierzch ułożyć ciasno ryż, przykryć drugim filetem. Zawinąć końce filetów pod siebie, zwijając łososia w roladę.
Zawinąć szynkę wokół rolady i związać kawałkami sznurka w 6 miejscach. Pod sznurek powciskać listki laurowe. Za pomocą pędzelka posmarować roladę 3 łyżkami oliwy z oliwek.
Roladę ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 195 stopni piekarnika. Piec przez 40 minut. Chwilę odczekać, posmarować pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek i pokroić w plastry. Podawać z dodatkową oliwą z oliwek do smaku, sałatą z miodowym sosem winegret lub warzywami z wody
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation