Kuchnia

Recipes

Dyniowe gnocchi z mlekiem fistaszkowym:

gnocchi -
800 g obranej i wypestkowanej dyni*,
130 g semoliny (lub innej mąki makaronowej),
1 jajko,
50 g startego parmezanu,
trochę oliwy z oliwek,
50 g masła,
sól, pieprz

mleko fistaszkowe -
400 ml mleka,
50 g orzeszków ziemnych,
50 g masła,
100 ml bulionu,
1/2 cebuli,

* Do gnocchi najlepiej wybierać mniej soczyste odmiany dyni. Jeżeli po upieczeniu dynia nadal będzie miała sporo soku, można połączyć ją pół na pół z pieczonymi i przetartymi ziemniakami.

Dynię pokroić na kawałki, ułożyć na płaskiej blasze do pieczenia i lekko skropić oliwą z oliwek. Blachę przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 200 stopni do miękkości. Upieczoną dynię przetrzeć przez gęste sitko i odstawić do ostudzenia.

Dyniowe puree wymieszać z semoliną, przyprawić solą i pierzem. Dodać roztrzepane jajko i parmezan i wszystko zagnieść w kulę. Blat lub stolnicę oprószyć mąką, odkrawać kawałki ciasta dyniowego i formować długie wałeczki. Każdy wałeczek podzielić nożem na małe kawałki (podobnie jak kopytka) i z każdego z nich uformować kulkę. Na każdej kulce, tylną stroną widelca odcisnąć charakterystyczne paseczki. W dużym, płaskim garnku zagotować wodę, lekko osolić i partami wkładać gnocchi, gotując je przez chwilę - do czasu aż wypłyną na powierzchnię (nie można gotować długo, bo są bardzo delikatne i mogą się rozpaść). Wyjmować łyżką cedzakową, od razu wkładając je do miski z zimną wodą. Po chwili odcedzić i przełożyć do innej miski lub pojemnika i lekko skropić oliwą z oliwek, aby nie sklejały się.
Gnocchi można zrobić wcześniej i przechować w lodówce.

Aby przygotować mleko fistaszkowe należy najpierw uprażyć na złoto orzeszki ziemne. Później rozgrzać masło w rondelku, dodać posiekaną cebulę i dusić 3-4 minuty. Dodać mleko, prażone orzeszki i bulion. Gotować na bardzo małym ogniu około 30 minut. Całość zmiksować blenderem, tak, aby orzeszki zostały drobno posiekane. Odstawić na 1-2 godziny, po czym doprawić do smaku solą i pieprzem.

Przed serwowaniem dania, pozostałą część masła rozgrzać na patelni. Włożyć porcję gnocchi i obsmażyć na złoto z każdej strony.
Mleko fistaszkowe lekko podgrzać i spienić jeszcze raz blenderem.
Gnocchi ułożyć w miseczkach lub głębokich talerzach (obok ryby i mięsa, jeżeli są serwowane razem) i wszystko polać mlekiem fistaszkowym.

Every Cake You Bake: dynia
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation