Kuchnia

ciasta

IDEALNE CIASTO LIMONKOWE
składniki na formę ok. 22 cm

SKŁADNIKI:

4 limonki
250 g serka mascarpone
100 ml śmietanki kremówki
100 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
80 ml gorącej wody
250 g herbatników digestive (mogą być z czekoladą)
100-150 g masła

PRZYGOTOWANIE:


Limonki sparzyć, umyć dokładnie. Skórkę zetrzeć, a sok wycisnąć.
Masło rozpuścić, a herbatniki pokruszyć dokładnie. Można wrzucić je do grubego woreczka i pokruszyć wałkiem do ciasta, albo po prostu zmiksować w malakserze, lub blenderem.
Rozpuszczone (wystudzone) masło dodać do herbatników, wymieszać i utworzyć z masy spód do tarty przyciskając herbatniki z masłem do ścianek i spodu formy. Schłodzić przez co najmniej godzinę.
Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z limonki, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, przestudzić trochę i dodać do masy miksując szybko do połączenia składników.
Na schłodzony spód wylać masę i schłodzić w lodówce przez min. 2-3 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation