Kuchnia

ZAPIEKANKI TARTY PIZZA

Składniki na ciasto kruche:
250g mąki pszennej
180g schłodzonego masła (82% tłuszczu mlecznego, niesolone)
70ml wody zimnej
szczypta soli
W opcji dla leniwych wkładamy wszystkie składniki do maszyny do pieczenia chleba i włączamy program do zagniatania ciasta (u mnie program makaron). Pamiętamy aby masło pokroić na mniejsze fragmenty a nie wrzucać je w jednym kawałku. Gdyby ciasto było zbyt luźne dodajemy mąki, zbyt twarde lub nie chciało się zagnieść w kulę – wody.
W opcji dla tradycjonalistów mąkę siekamy z masłem i solą. Układamy w kopczyk, robimy po środku wgłębienie i wlewamy w nie wodę. Zagniatamy ruchem do środka. Ważne jest aby ciasto zagniatać w miarę szybko nie ogrzewając zbytnio masła. Na koniec formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Powinno się schładzać minimum godzinę ale może i dłużej.
Po tym czasie ciasto wałkujemy (podsypujemy mąką w razie potrzeby). Układamy w formie do tarty formując boki. Wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy fasolą lub kulkami ceramicznymi. Zapiekamy w 200 stopniach przez 20 minut.
Składniki na farsz:
1 opakowanie warzyw na patelnię d’aucy farmer z przyprawą polską
40g tartego parmezanu
Na wstępnie zapieczony spód tarty wysypujemy parmezan. Staramy się aby był równomiernie rozprowadzony. Na wierzch wysypujemy warzywa (najlepiej wstępnie rozmrożone ale niekoniecznie).
*opcjonalnie do warzyw można dołożyć kilka pokrojonych na drobniutkie paseczki pasków boczku. Ja tym razem postawiłam na tartę wegetariańską.
Składniki na masę śmietanowo-jajeczną:
przyprawa z opakowania warzyw na patelnię d’aucy farmer z przyprawą polską
200g śmietany 30% (można użyć chudszej)
5 jaj
Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub widelcem do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną masą zalewamy warzywa w tarcie. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut (czas można nieco wydłużyć lub skrócić w zależności od wielkości naszej tarty – środek ciasta powinien być ścięty i nie pływać, całość powinna się również zarumienić).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation