Kuchnia

kulinaria

INDYK W POMARAŃCZACH

Składniki:



* 2 duże podudzia indycze (u mnie w sumie ok. 1.2 kg)

* 2 słodkie pomarańcze

* sok z 1 słodkiej mandarynki

* ok. 10 igiełek świeżego rozmarynu

* 2 łyżeczki oleju

* 2-3 szczypty kurkumy

* 2 szczypty ostrej papryki

* sól i pieprz



Pomarańcze obieramy ze skórki i kroimy w półcentymetrowe plastry.

Umyte i osuszone mięso nacieramy olejem. Palcem oddzielamy skórę od mięsa w taki sposób, aby utworzyła się kieszonka, do której wkładamy plastry pomarańczy. U mnie weszły po 3.

Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Dookoła mięso układamy pomarańcze. Między mięso a owoce wtykamy igiełki rozmarynu. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny. W połowie pieczenia mięso polewamy sokiem mandarynkowym, a na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę z naczynia.

Mięso najlepiej smakuje z ryżem polanym sosem, który wytworzył się podczas pieczenia.

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/11/Indyk-w-pomaranczach.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation