Kuchnia

Grillowo

Hawajskie szaszłyki z kurczaka

Takie szaszłyki są kruche, słodkie i pyszne. Na dodatek bardzo łatwo się je robi i wymagają tylko kilku składników.

Składniki
ilość porcji: 8
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki sherry
1 łyżka oleju sezamowego
3/4 łyżeczki mielonego imbiru
3/4 łyżeczki czosnku granulowanego
8 pojedynczych filetów z piersi kurczaka, pokrojonych na kawałki wielkości 5 cm
1 puszka (550 g) ananasa w kawałkach, odsączonego
szpikulce do szaszłyków

Metoda przygotowania
Przygotowanie: 10 min | Gotowanie: 20 min | Czas dodatkowy: 2 godz
1. W płytkiej szklanej misce wymieszać sos sojowy z brązowym cukrem, sherry, olejem sezamowym, imbirem i czosnkiem granulowanym. Dodać kawałki kurczaka i ananasa i dobrze wymieszać, aż pokryją się dokładnie marynatą. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny.
2. Rozgrzać grill do średniej temperatury.
3. Lekko posmarować olejem ruszt. Ponabijać na szpikulce kawałki kurczaka na przemian z kawałkami ananasa. Grillować przez 15 do 20 minut, obracając od czasu do czasu, aż wyciekający z kurczaka sok będzie przezroczysty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation