Kuchnia

BEZ glutenowe BEZ mleka

Niskowęglowodanowa pizza na brokułowym spodzie z łososiem, pieczarkami i parmezanem

Składniki:

mały brokuł
jajko klasy M
1/2 kulki mozzarelli
7 łyżek otrąb
szklanka przecieru pomidorowego
4 ząbki czosnku
świeża bazylia
50 g parmezanu
6 pieczarek
250 g łososia
przyprawy: zioła prowansalskie, suszona cebula, czosnek granulowany, sól, pieprz.


Brokuły ugotować w osolonej wodzie.

Rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków, gdy ostygną dodać otręby, jajko i startą mozzarellę. Przyprawić : solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym i suszoną cebulą.

Masę odstawić na minimum 5 minut. Potem wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wyłożyć masę i rozetrzeć palcami na średniej grubości placek. Wstawić do piekarnika na 20-25 minut do 230-250 stopni, aż spód będzie zwarty i lekko zbrązowieje. W tym czasie przygotować dodatki i sos.


Jeśli macie pomidory całe lub krojone w puszce, potraktujcie je blenderem. Tutaj idealnie sprawdzi się świeża bazylia - trzeba pokroić ją na mniejsze kawałki, 4-6 ząbków czosnku ( w zależności jak bardzo czosnkowy sos lubicie) przecisnąć przez praskę, wszystko dodać do pomidorów i odstawić żeby się przegryzło.

Łososia dokładnie umyć, pokroić na cienkie paski, opruszyć solą i pieprzem i usmażyć lub zgrillować na patelni bez tłuszczu.

Pieczarki obrać ze skórek, pokroić w paski i poddusić z dodatkiem ziół do pizzy lub samym pieprzem na patelni teflonowej.
Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Teraz pora na dodatki ! :) Wyjmujemy z piekarnika już podpieczony spód.
Nadkładamy na niego sos pomidorowy.
Na sos położyć podduszone pieczarki.
Na to podpieczonego łososia.
Wszystko opruszyć startym na grubych oczkach serem. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut do 220 stopni ,aż ser się zapiecze. Pizza na początku może nie być zwarta, ale gdy lekko przestygnie, a ser w cieście stwardnieje bez problemu można ją wziąć w rękę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation