Kuchnia

Dania obiadowe - wieprzowina i wołowina

Szybkie "gołąbki" czyli klopsiki z kapustą w pomidorowym sosie


( duża porcja, na 4 osoby )

1/2 główki białej kapusty (Jeśli mamy małą kapustę, może być cała)
1 duża cebula
1 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
1 jajko
1 łyżka posiekanego koperku
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy
kminek
kolendra
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy
masło
mąka
bułka tarta

Kapustę przekroić na pół, wykroić głąb. Pokroić na plastry, a następnie - w kostkę.

W dużym garnku podsmażyć na 2 łyżkach oleju posiekaną cebulę. Dodać kapustę, wymieszać, zalać wrzącą wodą tak, by całkiem przykryła kapustę.
Dodać posiekany koperek, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki kminku i 1/2 łyżeczki kolendry oraz sól do smaku. Gotować, aż kapusta będzie miękka, ok 30-40 minut.

W tym czasie przygotować klopsiki.
Mięso wymieszać z 1 jajkiem, pieprzem, solą ( do smaku ) i łyżką musztardy.
Dobrze wyrobić, dodając tyle bułki tartej, by mięso nie kleiło się do rąk. Z mięsa uformować 16 klopsików.

Kiedy kapusta będzie już miękka, wkładać na gotującą się w niej wodę klopsiki. Gotować razem ok. 5 minut. ( Jeśli w międzyczasie za dużo wody wyparowało - uzupełnić wrzątkiem)

Z mąki i masła zrobić zasmażkę, zagęścić kapustę wg. upodobania.
Podawać z ziemniakami puree.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation