Kuchnia

mniam

jadłonomia · roślinne przepisy: Imprezowe przekąski

Składniki:
•3 marchewki
•2 czerwone papryki
•sok wyciśnięty z połówki cytryny
•1/2 łyżeczki słodkiej papryki
•1/2 łyżeczki ostrej papryki
•1/8 łyżeczki cynamonu
•2 łyżki oliwy z oliwek
•kilka łyżeczek oleju do posmarowania warzyw
•sól

Przygotowanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Papryki przekroić na pół i wyjąć gniazdo nasienne, marchewki obrać. Warzywa nasmarować dokładnie olejem i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec przez 30 minut. Następnie wyjąć papryki, powinny być mocno spieczone i mieć czarne plamy, a marchew zostawić na kolejne 10 minut.
2.Gorące papryki przełożyć do szczelnego plastikowego woreczka na kwadrans, dzięki temu będzie łatwiej je obrać. Po upływie tego czasu energicznie potrzeć woreczkiem, tak, aby papryki ocierały się o siebie. Otworzyć woreczek i oskórować papryki - postarajcie się zdjąć jak najwięcej skóry, zwłaszcza tej spalonej.
3.Marchew razem z sokiem z cytryny, oliwą i przyprawami dokładnie zblendować, następnie dodać kawałki upieczonej papryki, około pół łyżeczki soli i również krótko wszystko zblendować - dobrze jest, kiedy kawałki papryki są lekko wyczuwalne. Doprawić do smaku większą ilością soli lub ostrej papryki, odstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Dobrze smakuje na pumperniklu lub cienkim, chrupiącym pieczywie.

Tapenada z oliwek

Składniki:
•1 szklanka czarnych oliwek dobrej jakości
•1/4 szklanki pestek dyni
•2 łyżeczki kaparów
•2 ząbki czosnku, posiekanego
•2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
•1/4 łyżeczki tymianku
•sól

Przygotowanie:
1.Na suchej patelni podprażyć pestki dyni przez około minutę, co jakiś czas mieszając. Przesypać do miseczki i chwilę przestudzić.
2.Dodać pozostałe składniki i wszystko zblendować na ziarnistą tapenadę, można serwować od razu. Dobrze smakuje na bagietce lub świeżym jasnym chlebie.

Pesto z rukoli

Składniki:
•100 g rukoli, posiekanej
•1/2 szklanki migdałów
•1/2 szklanki oliwy
•2 łyżki płatków drożdżowych, do kupienia tutaj
•1 ząbek czosnku
•1 łyżeczka soku z cytryny
•sól i pieprz

Przygotowanie:
1.Na suchej patelni podprażyć migdały przez około minutę, co jakiś czas mieszając. Przesypać do miseczki i chwilę przestudzić.
2.Dodać pozostałe składniki i zmiksować blenderem na gładkie, lejące się pesto. Można serwować od razu, dobrze smakuje na grzankach, ciabattach lub jako sos do makaronu.

Pasta z suszonych pomidorów

Składniki:
•1 szklanka suszonych pomidorów w oleju / 1 słoiczek średniej wielkości
•1/2 szklanki słonecznika
•1 łyżeczka syropu z agawy
•1/8 łyżeczki chili
•kilka łyżek oleju z pomidorów
•sól i pieprz

Przygotowanie:
1.Na suchej patelni podprażyć słonecznik przez około minutę, co jakiś czas mieszając. Przesypać do miseczki i chwilę przestudzić.
2.Dodać pozostałe składniki razem z 3 - 4 łyżkami oleju z pomidorów i wszystko zmiksować na gęstą pastę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta dodać kilka łyżek oleju więcej i ponownie zmiksować. Można serwować od razu, dobrze smakuje na każdym pieczywie i ze wszystkim.

Pasta z zielonego groszku

Składniki:
•450 g mrożonego groszku / 3 szklanki mrożonego groszku (nie można zamienić na konserwowy!)
•1 cytryna
•2 ząbki czosnku, posiekane
•1/4 szklanki zgrzebnie posiekanego koperku
•1/4 szklanki oliwy
•sól i pieprz

Przygotowanie:
1.W niedużym rondelku zagotować osoloną wodę do ugotowania groszku, wsypać zamrożony groszek i poczekać, aż woda zacznie znowu wrzeć. Gotować 5 minut od momentu wrzenia, następnie błyskawicznie odcedzić groszek i przelać lodowatą wodą - dzięki temu groszek zachowa piękny, zielony kolor.
2.Cytrynę wyparzyć, otrzeć skórkę z połowy cytryny. Następnie przekroić i wycisnąć z niej sok.
3.Groszek połączyć ze skórką z cytryny, sokiem z cytryny, koperkiem, czosnkiem, oliwą i zmiksować blenderem na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Można serwować od razu, dobrze smakuje na każdym pieczywie i ze wszystkim.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation