Kuchnia

wypieki

Sernik na bitej śmietanie

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina

Składniki:

• Ciasto:
• 3/4 kos margaryny,
• 3/4 szklanki cukru pudru,
• 1 jajko,
• 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
• 3/4 szklanki maki pszennej,
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
• Masa:
• 1 kg sera białego,
• cukier waniliowy,
• 10 jaj,
• 2 śmietany 30% po 200 ml
• 2 budynie śmietankowe bez cukru,
• 1,5 szklanki cukru pudru,
• 1 szklanki cukru pudru do piany,
• aromat pomarańczowy
• ew. skórka pomarańczowa

Wyjątkowo delikatny i pyszny sernik. Polecam!!

Etapy przygotowania:

Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. W razie potrzeby dodać troszkę więcej maki. Wyłożyć ciastem spód blaszki.

Masa:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać 2-krotnie zmielony ser, budynie, aromat. Wymieszać.
W osobnym naczyniu ubić białka z 1 szklanką cukru pudru i cukrem waniliowym. Doda do masy serowej. Wymieszać.
Na końcu ubić schłodzoną śmietanę i dodać do masy. Wymieszać łyżką, żeby ciasto nie opadło.
Masę wylać na wyłożone wcześniej ciasto.
Piec ok 1,10godz w temp 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika można polać polewą czekoladową.

Ciasto jest bardzo delikatne w smaku i wbrew temu ile daje sie cukru nie jest za słodkie-jak dla mnie w sam raz :)

http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/desery/sernik_na_bitej_smietanie
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation