DIY - zrób to sam

Świetne pomysły

Porzeczkowa konfitura do mięs - Moje Gotowanie - Przepisy - Przetwory
Porzeczkowa konfitura do mięs
Porzeczkowa konfitura do mięs
Dodane przez:
MojeGotowanie.pl
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki

1 kg czerwonych porzeczek
pomarańcza
skórka z 1 cytryny
ząbek czosnku
Żelfix 3:1 Dr. Oetkera
350 g cukru
pieprz

Etapy przygotowania

Porzeczki umyć, oczyścić, osączyć. Pomarańczę oraz cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę. Z pomarańczy wycisnąć sok.

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.

Porzeczki, skórkę z cytryny i pomarańczy, sok z pomarańczy i czosnek przełożyć do garnka, wsypać Żelfix 3:1 Dr. Oetkera, wymieszać i zagotować, cały czas mieszając.

Dodać cukier, mieszając doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować jeszcze 2 minuty. Na koniec przyprawić do smaku pieprzem.

Garnek zdjąć z ognia, ew. usunąć pianę i napełnić słoiki po brzegi. Szczelnie zamknąć i postawić do góry dnem na ok. 5 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation