Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Karpatka czekoladowa z kremem budyniowym
SKŁADNIKI NA CIASTO:

1 szklanka wody
3/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki kakao
5 jajek
120 g masła
szczypta proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej, czubate
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
250 g masła lub margaryny, temp. pokojowa

Do garnuszka wlewamy wodę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż do całkowitego rozpuszczenia masła. Mąkę i kakao przesiewamy, dodajemy do gorącej wody. Mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Masa powinna być gęsta i odchodzić od ścianek garnuszka. Zostawiamy na chwilę do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka, po dodaniu każdego dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i chwilkę miksujemy. Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy połowę masy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C i pieczemy przez 25-30 min. Dokładnie tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Dwie szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, raz na jakiś czas mieszając. W pozostałym mleku rozpuszczamy obie mąki oraz żółtka. Cały czas mieszając stopniowo wlewamy mieszaninę. Ponownie przekładamy na palnik. Mieszamy dosyć energicznie do momentu, aż masa zacznie mocno gęstnieć. Gotowy owijamy folia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło o temp. pokojowej miksujemy przez 2-3 min, następnie dodajemy po łyżce budyń. Gotowy krem przekładamy na jeden blat ciasta i przykrywamy lekko dociskając drugim. Ciasto wkładamy na min. kilka godzin do lodówki. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

1 szklanka=250 ml
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation