Kuchnia

moja kolekcja

Zachwycające desery z malinami-malinowa chmurka
Pudding z kaszy manny z malinami

1 litr mleka 3 proc.
200 ml śmietanki min. 30 proc.
100 g cukru
1 laska wanilii
100 g kaszy manny
sól
Sos:
200 g malin (mogą być mrożone)
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Przygotuj pudding: laskę wanilii rozkrój wzdłuż i nożem wyskrob ziarenka. Do rondelka wlej mleko, śmietankę, przepołowioną laskę wanilii wraz z ziarenkami, dopraw cukrem i szczyptą soli. Postaw na niewielki ogień i mieszając, podgrzewaj. Gdy się zagotuje, wyjmij laskę wanilii, zdejmij rondel z ognia i stopniowo zacznij dodawać kaszę, ciągle mieszając. Postaw z powrotem i zagotuj, by pudding zgęstniał. Następnie napełnij nim małe szklanki lub pucharki.
Przygotuj sos: z malin wybierz kilka najładniejszych sztuk i odłóż. Pozostałe maliny wymieszaj cukrem i przesmaż przez chwilę na małym ogniu. Pudding polej sosem i posyp cynamonem, udekoruj całymi malinami i listkami mięty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation