Kuchnia

deser

Szarlotka maślana na krupczatce

Składniki:

na ciasto

1,5 szklanki mąki krupczatki
0,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
200g masła dobrej jakości
0,5 szklani cukru
2 łyżki zimnej wody

na jabłka:

1,5kg kwaśnych jabłek
cukier do smaku, około 0,5 szklanki
0,5 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do szarlotki

ponadto:

cukier puder do posypania
3 łyżki bułki tartej



Wykonanie:

Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem i podlać kilkoma łyżkami wody. Dusić około 15-20 minut do czasu kiedy jabłka zaczną się rozpadać. Dodać przyprawę, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko w kulę. Ciasto będzie dość kruche i początkowo ciężko się zagniata. Schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto podzielić na pół. Każdą połowę rozwałkować cienko na prostokąt o wymiarach 25/30cm, mocno podsypując mąką (ciasto jest kruche, ale ważne jest aby mocno podsypywać je mąką, co znacznie ułatwia pracę).

Pierwszy płat ciasta ułożyć na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać bułką tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Przykryć drugim płatem ciasta. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180oC, do zrumienienia ciasta.
Jeszcze gorące ciasto posypać obficie cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation