Kuchnia

Ciasta bez pieczenia

Bananowa delicja

duże opakowanie kakaowych herbatników
1 l mleka
3 budynie waniliowe
2 galaretki cytrynowe
2 galaretki brzoskwiniowe
4-5 bananów

bita śmietana i mięta do dekoracji


Zaczynamy od przygotowania galaretki brzoskwiniowej, rozpuszczamy je w 3 szklankach gorącej wody, studzimy i wstawiamy do lodówki aby zaczęła szybciej tężeć.
Blaszkę (21x21cm) wykładamy folią i układamy warstwę herbatników. Gdy zobaczymy, że galaretka brzoskwiniowa lada chwila zacznie gęstnieć, przygotowujemy masę budyniową. Zagotować 3/4l mleka, w pozostałym rozpuścić budynie. Gdy mleko zacznie się gotować, przygotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretki cytrynowe i szybko mieszać aż do rozpuszczenia. Po ok 10 minutach, gdy budyń lekko przestygnie, wylać połowę na herbatniki, ostudzić. Resztę budyniu przykryć folią aluminiową aby nie utworzył się kożuch i całkiem nie wystygł. 3-4 banany obrać i przekroić wzdłuż na pół (jednego zostawic do dekoracji), ułożyć ciasno na budyniu, zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową. Ciasto wstawić na chwilę do lodówki aby szybciej stężało. Wylać resztę budyniu, wyrównać wierzch i ułożyć warstwę herbatników. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby stężało.
Przed podaniem każdy kawałek udekorować bitą śmietaną, plasterkiem banana i miętą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation