Kuchnia

KLUSKI PIEROGI PLACKI

Kopytka | Moje Qulinaria

Kopytka - przepis:
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 niepełne szklanki mąki pszennej
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
łyżeczka soli morskiej

Kopytka - jak zrobić?

Ziemniaki ugotować i przestudzić. Zemleć w maszynce lub ugnieść praską do ziemniaków. Do ugniecionych ziemniaków dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól. Całość szybko wyrobić na gładką, jednolitą masę. Jeśli masa klei się do rąk, oprószyć ją odrobiną mąki pszennej. Blat stołu/stolnicy lekko oprószyć mąką. Odrywać kawałki ciasta, rolować je w wałeczki, delikatnie spłaszczać dłonią. Kroić ukośne kopytka o szerokości około 2-3 cm. Kopytka gotować w osolonym wrzątki około 2-2,5 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedzić. Kopytka podawać z roztopionym masłem, oprószone cynamonem i posypane cukrem, np. brązowym.


Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation