Kuchnia

Smaki Italii

Focaccia z oliwkami i ziołami

Składniki:

25 g drożdży
400 ml wody
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
100 ml posiekanych ziół (bazylia, rozmaryn, tymianek, dowolnie)
ok. 1 litra mąki pszennej
30 sztuk oliwek bez pestek - 15 zielonych, 15 czarnych
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
sól gruboziarnista

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miski, zalać mała ilością letniej wody i wymieszać, aż się rozpuszczą. Dodać resztę wody, oliwę, sól, zioła i prawie całą mąkę. Wyrobić ciasto (wyrabiałam ręcznie, można w maszynie), aż będzie odchodzić od brzegów miski. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Oliwki grubo posiekać. Ciasto rozpłaszczyć na nasmarowanej/wyłożonej papierem blasze do pieczenia(30x40 cm). Zrobić palcem w cieście małe wgłębienia. We wgłębieniach umieścić oliwki, posmarować ciasto oliwą i posypać gruboziarnistą solą.
W tym czasie nastawić piec do 250 °C.
Piec przez 15 minut. Zostawić do ostygnięcia na kratce do pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation