Kuchnia

Thermomix

jadłonomia · roślinne przepisy: Masło nerkowcowe z cynamonem

Składniki:
•2 szklanki nerkowców
•2 łyżki syropu z agawy
•1 łyżeczka cynamonu
•1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
1.Wsypać orzechy nerkowca razem z cynamonem i solą do naczynia blendera* lub Thermomixa (mieszanie, 9) i miksować nerkowce przez 1 - 2 minuty, po czym zdjąć pokrywę, zeskrobać je ze ścianek i miksować kolejną minutę(Thermomix, mieszanie, 5), ponownie otworzyć pokrywę i oskrobać orzechowy pył ze ścianek. Nerkowce zaczną przyklejać się do wnętrza naczynia miksującego tworząc rodzaj orzechowego, kleistego piachu - to dobry znak! Należy ponownie zeskrobać je ze ścianek i miksować, powinny zacząć się zmieniać w gęste orzechowe masło. Miksować dalej i powtarzać skrobanie jeszcze raz lub dwukrotnie, a kiedy masło będzie już gładkie i kremowe, dodać syrop z agawy i ponownie zmiksować (Thermomix, mieszanie, 4) aż do połączenia się składników. W Thermomixie cały proces zajmuje około trzech tur miksowania i skrobania, w zwykłym blenderze potrzeba przynajmniej 5 takich rund.
2.Masło orzechowe przełożyć do czystego słoika, można przechowywać je przez kilka miesięcy. Najlepiej smakuje na tostach, świeżym bajglu, z owsianką lub na naleśnikach i placuszkach.

* jeśli nie macie Thermomixu najlepiej będzie użyć blendera z małym pojemniczkiem miksującym, blender kielichowy lub żyrafowy nie nadaje się do domowej produkcji maseł orzechowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation