Kuchnia

Przepisy

Ciasto czekoladowe przekładane powidłem

Dzisiaj polecam Wam bardzo pyszne czekoladowe ciasto, proste i szybkie w wykonaniu. Zapewniam, że uda się każdemu. Miksujemy, pieczemy, przekładamy powidłem, dekorujemy czekoladą i gotowe.

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki tortowej
2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
5 kopiastych łyżek powidła śliwkowego
dowolna posypka cukrowa

Wykonanie:

1. Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.

3. Przekładanie i dekoracja: Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty, jeden smarujemy powidłem i przykrywamy drugim. Kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią pokrojone ciasto, dekorujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia.

4. Podanie: Gotowe ciasto podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Użyłam blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm.
Ciasto można pokroić na 16 kawałków.


http://izabelawkuchni.blogspot.com/2018/04/ciasto-czekoladowe-przekadane-powidem.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation