Kuchnia

Przepisy

Chleb Łęgowski | sio-smutki! Monika od kuchni

Jak zrobić zakwas na chleb?

1. Do słoika o pojemności 1 litra wsyp 4 łyżki stołowe mąki żytniej razowej, dodaj ciepłą wodę i wymieszaj, tak, aby powstała jednolita gęsta masa. Pozostaw w ciepłym miejscu na 24 godziny. Słoika nie zakręcaj szczelnie, mieszanina musi mieć dopływ powietrza. Najlepiej nakryj go czystą szmatką.

2. Po 24 godzinach rozpuść 1 łyżeczkę cukru (zwykłego białego) w pół szklanki ciepłej wody. Dolej ją do mieszaniny w słoiku i dodaj mąkę żytnią razową. Dobrze wszystko wymieszaj. Ilość dodanej mąki powinna być taka, aby otrzymać jednolitą gęstą masę. Zwykle potrzeba 4-6 łyżek stołowych. Pozostaw na 24 godziny w ciepłym miejscu.

3. Dodaj 4 łyżki stołowe mąki żytniej razowej i odpowiednią ilość ciepłej wody i znów pozostaw na 24 godziny w ciepłym miejscu.

Po tych 24 godzinach zakwas jest gotowy. Możesz go użyć do ciasta chlebowego, albo schować do lodówki w zakręconym słoiku. W takim przypadku, ponieważ przez te 3 dni narosło go sporo, odrzuć część zakwasu ze słoika, tak, aby pozostało w nim ok. 2 łyżki zakwasu i tę ilość przechowuj w lodówce. Zakwas można przechowywać w lodówce do 5 dni. Po tym czasie traci swoje właściwości.

Postępowanie z zakwasem

Po wyjęciu z lodówki przed pieczeniem, zakwas musi się ogrzać do temperatury pokojowej. Tak więc po ok. 2 godzinach od wyjęcia z lodówki dosyp do słoika 4 łyżki mąki razowej żytniej i wlej ciepłą wodę w odpowiedniej ilości, aby otrzymać gęstą masę. Wymieszaj dokładnie całość i ustaw w ciemnym i ciepłym miejscu na kilka-kilkanaście godzin. Czas namnażania zakwasu jest trudny do określenia. Jeśli co najmniej podwoi swoją objętość - jest gotowy do użycia.

Należy mieć na uwadze ten czas, o którym wspomniałem od momentu wyjęcia z lodówki do gotowości do użycia i do niego dostosować godzinę wyrabiania ciasta.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation