Kuchnia

Przepisy

Naleśniki na piwie z grillowaną cukinią i mozzarellą – Smaki na talerzu

Na około 9-10 sztuk:

Naleśniki:

2 szkl. mąki pszennej
2-2 i 1/2 szkl. jasnego piwa
4 jajka
3 łyżki stopionego masła lub oleju
sól
Dodatkowo:

3 cukinie
ok. 200 g pomidorków koktajlowych
1 op. mozzarelli xxl w zalewie
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
Sos beszamelowy:

2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szkl. mleka
1/2 szkl. śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Sos pomidorowy:

1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów krojonych
1/4 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki oregano
sól, pieprz, cukier


Składniki na naleśniki umieszczamy w naczyniu i miksujemy aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki na rozgrzanej patelni, z obu stron na złoto.

Umytą cukinię kroimy na grubsze półplasterki. Mieszamy je z 1 łyżką oliwy, ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie podsmażamy na patelni grillowej przez kilka minut (cukinia powinna pozostać półtwarda).

Równocześnie przygotowujemy sos pomidorowy. Czosnek drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy czosnek, smażymy chwilę cały czas mieszając. Po chwili dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz około 1/4 szklanki wody. Smażymy aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz kurkumą i szczyptą cukru.

Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy na półplasterki.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło. Następnie cały czas mieszając dodajemy mąkę, smażymy razem 2-3 minuty. Cienkim strumieniem wlewamy mleko oraz śmietankę, mieszamy rózgą kuchenną, by pozbyć się grudek. Na koniec sos doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

Usmażone naleśniki smarujemy niewielką ilością beszamelu (1 łyżką), rozkładamy cukinie, mozzarellę oraz pomidorki koktajlowe. Zwijamy naleśniki.

Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy po wierzchu pomidorowym sosem. Wstawiamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Podajemy na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation