Kuchnia

wypieki

Arbuzowiec

Biszkopt

Może być dowolnie upieczony cieniutki biszkopt, ja jednak proponuję:

2 jajka

80 g miałkiego cukru do wypieków

70 g mąki tortowej

50 g mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru waniliowego

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki wody

Mąki połączyć z proszkiem i szczyptą soli. Przesiać. Białka oddzielić od żółtek i dokładnie ubić, dodając połowę cukru. Żółtka ubić w osobnej misce z resztą cukru, cukrem wanilinowym, wodą. Dodać białka, najpierw łyżkę, potem resztę. Delikatnie wymieszać. Nie używać już miksera. Dodać przesianą mąkę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do blaszki. Można piec w okrągłej 20cm ewentualnie 24 cm. Ja jednak wolę to ciasto w formie kwadratowej i piekę w blaszce 24 x 24 cm. Czas pieczenia ok. 20 min.

300 ml śmietany 36%
galaretka truskawkowa
1/8 arbuza
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 3 szkl. wody.
garść obranych z łusek pistacji.
Galaretkę przeznaczoną do masy śmietanowej, rozpuścić w ½ szkl. wrzątku. Śmietanę ubić i do ubitej powoli wlać lekko przestudzoną galaretkę. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na biszkopt i poukładać cząstki arbuza. (Biszkopt z masą włożyć do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub otoczyć specjalnym kołnierzem by galaretka ładnie stężała)
Na owoce wyłożyć mocno już tężejącą galaretkę, schłodzić w lodówce. Przed podaniem brzeg posypać pistacjami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation