Kuchnia

chleb

CHAŁKA Z BUDYNIEM

Składniki:
250ml mleka + 350ml do przygotowania budyniu
42g drożdży
100g masła
100g cukru
600g mąki pszennej
2 jajka
pół łyżeczki soli
1 opakowanie budyniu (na 500ml mleka)
ewentualnie gruby cukier do posypania
Sposób przygotowania:
Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu tylko w 350ml mleka. Ostudzić.
Drożdże rozpuścić w lekko ciepłym mleku. Dodać szklankę mąki. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Masło roztopić i ostudzić.
Do wyrośniętego zaczynu dodać 1 jajko, masło, cukier, sól i resztę mąki. Zagnieść ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 części (wyjdą 2 długie chałki). Uformować 6 równych wałków. Wałki lekko rozwałkować. Wzdłuż każdego wałka na środku nałożyć łyżką budyń. Skleić brzegi i jeszcze raz zrolować w wałek. Z 3 wałków zapleść warkocz (zrobić 2 warkocze). Końce warkocza zlepić i podwinąć pod spód chałki.
02
03
Chałki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić na około 30min. do wyrośnięcia.
Chałki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. W razie potrzeby, pod koniec pieczenia, przykryć chałki folią aluminiową.
Smacznego ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation