Kuchnia

ciacha ^_^

Lodowy deser z likierem Irish Cream, espresso i wanilią
składniki:

400ml śmietanki kremówki 30%
4 żółtka
4 łyżki cukru drobnego
laska waniliowa
500g serka mascarpone
150ml likieru Baileys
2 mocne espresso (150ml), ostudzone
140g biszkoptów Savoiardi (16 sztuk)
50g czekolady gorzkiej
100ml śmietanki kremówki 30%
Laskę waniliową rozcinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Wanilię wkładamy do garnuszka o grubym dnie, zalewamy śmietanką kremową i zagotowujemy. W misce ubijamy żółtka z cukrem na gęsty, jasny krem. Następnie gorącą śmietankę wlewamy cienką strużką do żółtek, mieszamy by jajka się nie zważyły. Cały krem przelewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając aż do zagotowania. Krem przelewamy do czystej miseczki (można przez sitko), nakrywamy folią spożywczą i studzimy. Następnie łączmy z serkiem i likierem na gładko. Masę wkładamy do zamrażarki i po ok. 1h zaczynamy mieszać co 45-60 minut aż powstanie gęsty krem, ale cały czas o konsystencji możliwej do rozsmarowania.

Keksówkę (długości 25cm) wykładamy folią spożywczą. Na dnie rozsmarowujemy połowę kremu lodowego, układamy biszkopty nasączone kawą, nakrywamy lodami i kolejną warstwą nasączonych biszkoptów. Przykrywami folią spożywczą i zamrażamy kilka godzin. Podajemy z polewą czekoladową przygotowaną w kąpieli wodnej z czekolady i śmietanki. Lody najlepiej wyciągnąć na ok. 5-10 minut przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation