Kuchnia

Śniadanie + obiad i kolacja

Rozgrzewająca zupa z soczewicą i imbirem

składniki:
1.5 litra wywaru warzywnego/drobiowego
3 marchewki
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 cm kawałek imbiru
2 łyżeczki zielonej pasty curry (opcjonalnie)
niecała szklanka soczewicy
0.5 szklanki sosu pomidorowego
1 papryczka chili
20 dkg dyni
3 pory
kolendra w ziarnach
pieprz w ziarnach
kumin w ziarnach
sól
czarnuszka do posypania
olej 2 łyżki
Rozgrzewająca zupa z soczewicą i imbirem - sposób przygotowania:Marchewkę, imbir, dynię, pietruszkę obrać i pokroić w słupki. Czosnek obrać i drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kolendrę, pieprz, papryczkę, sól i kumin rozdrabniamy w moździerzu.Do rozgrzanego garnka wlewamy olej i po chwili dodajemy cebulę, czosnek i imbir. Wszystko przesmażamy mieszając, gdy cebula, czosnek i imbir puszczą zapach wrzucamy przyprawy i mieszamy całość przez ok. 1 minutę, zalewamy wywarem i dodajemy warzywa oraz sos pomidorowy i ew. pastę curry. Całość gotujemy na średnim ogniu przez ok. 40 minut. Podajemy posypane czarnuszką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation