Kulinarne

45 inspiracji
1 obserwujący
Sałatka ze świeżych fig i szynki parmeńskiej
inspiracja "z kuchennej półeczki- Kuchnia Włoska"

Składniki:

40g rukoli
2 świeże figi
4 plastry szynki parmeńskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z pomarańczy
1 łyżka klarownego miodu
1 mały strączek papryczki chilli

Przygotowanie:
Rukolę porwać na kawałki,
figi pokroić na ćwiartki,
umieścić je na liściach rukoli,
szynkę pokroić na plastry, ułożyć również na talerzach,
oliwę, sok z pomarańczy i miód wymieszać razem, dodać papryczkę i polać wcześniej przygotowana sałatkę dresingiem.
Smacznego!

Dodaję do konkursu
Mini Ratatuj
Składniki: (4-6 porcji)
2 średnie młode cukinie
1 średnia papryka
1 średnia cebula (u mnie 2 spore szalotki)
2 łyżki przecieru pomidorowego (lub więcej, maksymalnie 1/2 szklanki)
2 łyżki rodzynek
4-5 łyżek oliwy
1 łyżka mieszanki posiekanych świeżych ziół prowansalskich (lub 1 łyżeczka gotowej mieszanki suszonych)
sól i pieprz do smaku



Po lewej Ratatuj “solo”, a po prawej z pęczakiem

Wykonanie:
Cukinie i paprykę pokroić w drobną kostkę (5-7 mm).

W głębokim rondlu rozgrzać 4-5 łyżek oliwy, dodać posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek. Dusić na średnim ogniu do czasu aż cebula zmięknie i będzie szklista.

Dodać pokrojoną paprykę. Smażyć około 5 minut. Następnie wrzucić pokrojone cukinie, rodzynki oraz przecier pomidorowy. (Uwaga: W zależności od ilości i gęstości dodawanego przecieru, może okazać się, że trzeba będzie dodatkowo dolać trochę gorącej wody. Warzywa powinny być w 3/4 zanurzone w sosie.) Doprawić lekko solą i pieprzem.

Dusić pod przykryciem, na małym ogniu około 15 minut, do czasu aż cukinia będzie miękka, ale nadal jędrna. Jeśli ratatuj zrobi się zbyt rzadkie, zdjąć pokrywkę i dusić do czasu odparowania nadmiaru sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Jako małą przekąskę lub jako dodatek do dań obiadowych.

Ratatuj wymieszane z ugotowanym na sypko pęczakiem może stanowić wspaniałe jarskie danie obiadowe.
SAŁATKA Z KURCZAKIEM WARSTWOWA
Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
przyprawa do gyrosa
4 łyżki oliwy z oliwek
5 jajek
1 puszka kukurydzy
6 ogórków konserwowych
1 puszka czerwonej fasolki w zalewie
1 puszka ananasów
1 słoik selera
majonez

Wykonanie:

Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z przyprawą do gyrosa.
Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę.
Ananasy odcedzić, pokroić w ósemki, ogórki w kosteczkę.
Kukurydzę, fasolkę oraz seler odcedzić.
Wszystkie składniki układać warstwami w przezroczystej miseczce zaczynając od ogórków, następnie kukurydzę, seler, fasolkę, jajka, pierś z kurczaka oraz ananas. Wszystkie składniki przykryć majonezem i ładnie wygładzić.
Conchiglioni

* Conchiglioni czyli makaron muszelki
* Seler naciowy
* Kasza gryczana
* Czosnek
* Sól

* Czarny pieprz

* Oliwa

Po ugotowaniu klusek aldente i schłodzeniu ich w wodzie zabieramy się za przygotowanie farszu. Kilka łodyg selera naciow...
Pasta jajeczna - Przepis
Składniki, 4 porcje:

• 3 jajka, ugotowane na twardo (np. według tej metody)
• 2 łyżki majonezu (np. domowego)
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• pieczywo, np. domowy razowy chleb z grubą i chrupiącą skórką
• 2 - 3 łyżki........
wspaniała szybka przekąska na ciepło, choć również może być spożywana na zimno.

o jakości i smaku tych pysznych chrupek decyduje tutaj ser żółty, który musi być pikantny, twardy i bardzo drobno starty. te pyszne kuleczki są bardzo chrupiące i mięciutkie w środku, doskonale smakują !



składniki: /ok. 15 szt./

3 białka
200 g sera żółtego /pikantny/
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
wykonanie:

ser bardzo drobno zetrzeć na tarce.
białka ubić na sztywno, dodać ser, mąkę, wszystkie składniki delikatnie wymieszać.
olej rozgrzać i na gorący wrzucać kulki, formować za pomocą łyżeczki.
smażyć do zarumienienia.
podawać na ciepło lub zimno.
smacznego
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona