KRUCHE CIASTKA Z LEMON CURD.
Niebiańska panna cotta z sosem malinowym
Panna cotta z sosem malinowym
na ok. 8 małych kokilek
czas przygotowania: 45 min. + co najmniej 4 godz. chłodzenie w lodówce
Składniki:
1 l tłustej śmietany (>30% tłuszczu)
100 g cukru
1 laska wanilii*
4,5 łyżeczki żelatyny w proszku
90 ml zimnej wody
sos malinowy: 1 pojemnik malin, 3-4 łyżki cukru
olej roślinny do nasmarowania kokilek
Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
calineczka
SKŁADNIKI
truskawki
czysta wódka
Sprite
Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
Granatina – przepis na drink
Składniki:
50 ml Ciociosanu Grapefruit
30 ml wódki
40 ml soku z cytryny
30 ml syropu pomarańczowego
pestki z 1/4 owocu granatu
kruszony lód
kilka kostek lodu
Przepis po kliknięciu w zdjęcie :)
Nutella Waffle Sandwich Cookies Food Pix | Recipe by Picture
Całonocna owsianka z lodówki- bez gotowania
Składniki:
1/2 szklanki płatków owsianych( zwykłych)
1/2 szklanki jogurtu greckiego lub zwykłego naturalnego
1/2- 2/3 szklanki mleka*
łyżeczka miodu lub syropu klonowego( opcjonalnie)
dodatkowo: dowolne owoce, rodzynki, orzeszki, nasiona, dżem, nutella, masło orzechowe, kawałki czekolady, kakao, cynamon lub co tylko innego przyjdzie nam do głowy
*jeśli dodajemy zwykły jogurt można dodać mniej mleka
Wykonanie:
Do słoiczka, kubka lub miseczki wsypać płatki, wlać jogurt i mleko, dosłodzić do smaku miodem. Całość dobrze zamieszać. Dodać rodzynki (jeśli używamy) i nasionka. Można dorzucić również owoce i dżem, ale równie dobrze można dodać je dopiero rano. Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin( chociaż płatki powinny zmięknąć już po około 45 minutach). Rano wymieszać, ewentualnie dodać owoce lub inne dodatki.
Smacznego:)
Szarlotka malinowa - Przepis
Składniki (1 porcja):
garść świeżej mięty (same listki)
1/2 limonki
2 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki kruszonego lodu
200 ml gazowanej wody
opcjonalnie 50 ml białego rumu
Miętę, limonkę pokrojoną na mniejsze kawałki oraz cukier przełożyć do wysokiej szklanki i dokładnie utrzeć. Jeśli mamy trochę czasu można odstawić je na kilka/kilkanaście minut, aby wszystko lepiej się połączyło, a limonka z miętą puściły więcej soku. Następnie dodajemy pokruszony lód. Mieszamy i całość zalewamy wodą gazowaną. Ponownie mieszamy.