przepisy

75 inspiracji
by Pani_x
4 obserwujących
KASZA GRYCZANA Z DYNIĄ I PIECZARKAMI


porcja dla 1 osoby

3 łyżki prażonej kaszy gryczanej
3 duże pieczarki
300 g dyni
3 łyżki posiekanej czerwonej cebuli
3 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki imbiru w proszku
sól morska i świeżo zmielony pieprz


Kaszę gryczaną opłukać i gotować w lekko osolonej wodzie przez około 8 minut.

Czerwoną cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć przez 2 minuty na patelni pokrytej łyżką oliwy. Dodać pokrojony w plasterki czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.

Pieczarki pokroić w plastry i wrzucić na patelnię, dodać imbir. Dynię obrać ze skóry, pokroić w niewielką kostkę i dodać do pozostałych warzyw. Dusić do uzyskania miękkości.

Pod koniec smażenia na patelnię dorzucić ugotowaną kaszę, podsmażyć przez chwilę, doprawić solą i pieprzem. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
food and drink / healthy peanut butter cookies! only 36 calories per cookie! ingredients: 1 cup peanut butter, 1 cup honey, 1 tsp baking soda, 1 egg. mix the peanut butter and honey first, then add in the egg and baking soda. bake for 10 minutes on 350 degrees.
niebo na talerzu: Sałatka z paluszków surimi

składniki:

- dwa opakowania paluszków krabowych (kupuję w Lidlu)
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3 duże ogórki konserwowe
- mała, czerwona cebula
- trzy ząbki czosnku
- dwie łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku
- dwie łyżki majonezu
- pół małego opakowania jogurtu naturalnego
- sól, ostra papryka, biały pieprz

Majonez wymieszać z jogurtem, rozgniecionym czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Paluszki rozmrozić jeśli mrożone. Wszystkie składniki pokroić w grubą kostkę (cebulę drobno) , doprawić solą, papryką i pieprzem, zalać jogurtowym sosem, wymieszać, schłodzić w lodówce.

Mówię Wam - niebo na talerzu:)
Składniki:
- puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 3 galaretki w różnych smakach i kolorach
- 3 szklanki wody
- tabliczka białej czekolady

Galaretki rozpuścić w osobnych miseczkach, każdą w szklance wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Mleko skondensowane dobrze schłodzić (można umieścić na chwilę w zamrażalniku), następnie ubić mikserem na pianę. Pianę podzielić na 3 równe części, dodać chłodną, ale wciąż płynną galaretkę, zmiksować. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek wylać 3 łyżki pierwszego koloru, następnie na to trzy łyżki drugiego koloru i trzy łyżki trzeciego. Nakładać masy w ten sposób aż do ich wykończenia. Wstawić do lodówki aż do ścięcia.
Świetnie smakuje z wiórkami albo z polewą z białej czekolady (należy pamiętać, by wystudzić ją przed polaniem pianki).
Chleb, tak różny od każdego bochenka, jaki jadłam w życiu. Być może odmieni też Wasze życie. Od kiedy pojawił się na blogu 'My new roots' zrewolucjonizował wiele kuchni.. Chleb z samych nasion, bez mąki, bez drożdży, zakwasu czy spulchniaczy. Prosty ...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona