Kuchnia

wypieki

Ryż zapiekany z jabłkami o aromacie cynamonu i wanilii

1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu na pół sypko (czyli 15 dag suchego ryżu)
3 jabłka średniej wielkości (dokładnie tyle samo)
2 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki rodzynek
sok z połowy cytryny
1 łyżka pasty waniliowej (można zastąpić ekstraktem waniliowym lub cukrem z prawdziwą wanilią)
spora szczypta świeżo startego cynamonu (można zastąpić mielonym)
2 łyżki cukru kandyzowanego (można zastąpić zwykłym cukrem)

do wysmarowania foremek:
1 łyżka masła

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Naczynia do zapiekania (4 kokilki o średnicy 11 cm) wysmaruj masłem.
Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, następnie pokrój na kostkę o boku około 1 cm. Skrop od razu sokiem z cytryny, posyp cukrem i wymieszaj.
Żółtka wymieszaj z pastą waniliową (lub ekstraktem lub cukrem z wanilią).
Do ryżu dodaj rodzynki, jabłka, żółtka z pastą i wymieszaj. Przełóż do naczyń. Posyp kandyzowanym cukrem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut.
Ryż jest gotowy, kiedy kawałki jabłek na wierzchu zaczną się brązowić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation