Kuchnia

Śledzie, owoce morza

kulinarna mekka: Masterchef, odcinek 6

kladniki na 4 porcje

16 malutkich kalmarów
1 mango
½ ananasa
1 papaya
4 lichi
garść groszku cukrowego
1 baby-cukinia
2 mini kukurydze
200 ml mleka kokosowego
sos teriyaki do smaku
sos sojowy do smaku
1 mala czerwona chili drobno posiekana
1-2 zabki czosnku drobno posiekanego
kawałek, ok. 1 cm imbiru drobno posiekanego
serce trawy cytrynowej (bardzo drobno posiekane)
bazylia tajska parę listków
kolendra parę listków
makaron ryżowy

sposób przygotowania

makaron ryżowy zalać wrzącą wodą i odstawic na 5 minut. następnie przecedzić.

kalmary oczyścić (odkroić głowy, wyjąć kręgosłup i wnętrzności, obciągnąć ze skóry).

owoce i warzywa umyć, obrać ze skóry, pokroic w równe części.

na rozgrzany dobrze olej wrzucić czosnek, chili, trawę cytrynową i imbir. po chwili dorzucić owoce i podsmażyż, aż puszczą sok. calość zalać mlekiem kokosowym, doprawić sosem sojowym i teriyaki. lekko zredukować. dorzucić posiekane zioła,wymieszać.

w międzyczasie usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju lekko posypane mąką kalmary, pamiętąjac, aby nie smażyć ich zbyt długo (robią się wtedy twarde i „gumowate”). 30 sekund z każdej strony jest wystarczające. lekko posolić. usmażone pokroić.

makaron zanurzyć na krótko w sosie kokosowym, a nastepnie ułożyć na talerzu. obok ułożyć owoce, a na nich usmażone kalmary. calość polać sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation