Kuchnia

Jedzonko

Ciasto czekoladowe z cukinią

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
100 g masła
100 ml oleju
3 jajka
250 g cukru
300 g mąki
60 g kakao
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
250 ml jogurtu naturalnego
50 g - pół tabliczki gorzkiej lub deserowej czekolady
3 szklanki startej razem ze skórką cukinii
1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:
- miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy stopniowo olej
- wbijamy po jednym jajku ciągle mieszając
- dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy,cukier
- wsypujemy mąkę na przemian z jogurtem, miksujemy i dodajemy kakao
- czekoladę kroimy, cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach
- dodajemy do miski i już ręcznie mieszamy do połączenia się wszystkich składników
- ciasto przelewamy do wysmarowanej blaszki masłem i posypanej bułką tartą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni, pieczemy od 45-60 minut do tzw. suchego patyczka (ciasto będzie wilgotne, ale patyczek ma być czysty)
- ciasto wyjąć, ostudzić i polać polewą (piekę zazwyczaj późnym wieczorem, ono sobie spokojnie stygnie przez noc, rano robię polewę)

Polewa czekoladowa:
100 g czekolady
40 g masła

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać. Posmarować na wystudzonym cieście.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation