Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Naleśniki z białym serem i rodzynkami, sos pomarańczowy.

Składniki:

2 jajka
1 żółtko
¼ litra mleka
125 g mąki
1/3 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
1 pomarańcza
7 łyżek cukru
sok z 3 pomarańczy
olej do smażenia
likier pomarańczowy

Masa twarogowa

300 g twarogu
garść rodzynek
1 żółtko
cukier do smaku
************************************
Przygotowanie:

Do miski wbić 2 jajka oraz żółtko, dok dnie roztrzepać. Powoli dodawać mąkę, następnie mleko i dokładnie wymieszać tak, aby pozbyć się grudek. Na końcu dodać cukier puder. W rondelku roztopić masło, wystudzić , dodać do ciasta. Wymieszać i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
Pomarańczę obrać ze skóry zdjąć albedo. Skórkę drobno pokroić. Przygotować sos: na patelnię wlać sok pomarańczowy, dodać cukier. Włożyć skórkę z pomarańczy i wlać likier. Podgrzewać mieszając do czasu, aż wszystkie składniki połączą się.

Ser rozdrobnić widelcem, dodać wcześniej zamoczone we wrzącej wodzie rodzynki i żółtko oraz cukier. Wymieszać. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. Każdy naleśnik faszerować twarogiem.

Prezentacja:
Na talerzu układać naleśniki, polać gotowym sosem. Dekorować listkami melisy lub mięty i cząstkami pomarańczy.
Przepis z Master chef Polska-Maria Ożga :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation