Kuchnia

drob

Proste Przepisy Kulinarne: Szynka drobiowa z indyka faszerowana suszonymi śliwkami
Domowa wędlina drobiowa faszerowana suszonymi śliwkami (składniki wystarczą na przygotowanie około 1 kg szynki):

pierś z indyka - 1 kg (jedna cała sztuka)
suszone śliwki - 10 dag
sól - 2 łyżeczki (płaskie)
pieprz czarny zmielony - 1 łyżeczka (płaska)
pieprz ziołowy - 1 łyżeczka (płaska)
papryka czerwona słodka - 2 łyżeczki
tymianek - 2 łyżeczki
sznurek do związania - około 1 m.


Przygotowanie:

Pierś z indyka nacinam z jednej strony tak aby utworzyć kieszonkę. Wkładam do niej wszystkie suszone śliwki.
Mięso dokładnie nacieram wszystkimi przyprawami. Następnie szynkę związuję sznurkiem, tak aby utworzyć zgrabny wałek. Odstawiam powstałe mięso do lodówki przykrytą folią spożywczą na minimum 24 h.
Szynkę piekę przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jak wędlina już się upiecze, odstawiam ją do całkowitego ostygnięcia. Następnie usuwam sznurek i kroję w cienkie plastry.

Całkowity czas przygotowania: 24 godziny marynowania + 40 minut pieczenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation