Kuchnia

Słodkości

Muffiny kawowe

Kurszonka:
85g masła
75g brązowego cukru
100g mąki
50g płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu




Muffiny:
50g masła
110g białego cukru
1 żółtko
1/2 szklanki maślanki
opakowanie cukru wanilinowego
150g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej Jacobs
szczypta soli




Przygotowanie:

Kruszonka: Masło rozpuszczamy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i odstawiamy na bok.
Muffiny: Masło ucieramy wraz z cukrem, dodajemy żółtko i ucieramy aż masa stanie się jasnożółta. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy aż masa będzie jednolita. Ramekiny smarujemy masłem, masę rozlewamy po równo do 6 kokilek, na wierzchu układamy kruszonkę. Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Muffinki sprawdzamy patyczkiem - jeśli wychodzi czysty są już gotowe. Po wyciągnięciu z piekarnika czekamy chwilę, aż kokilki lekko przestygną. Wyciągamy muffinki, serwujemy z kawą :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation