Kuchnia

Imprezowe Przekaski

Kaparowo-oliwkowy sos do grilla

Składniki:

pół litra czerwonego wina wytrawnego
1/4 szklanki oliwek czarnych bez pestek
2 łyżki kaparów
cebula
5 ząbków czosnku
pomidor
łyżka koncentratu pomidorowego
szczypta tymianku
liść laurowy
6 łyżek oliwy
sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Sparz pomidora. Na patelni na 3 łyżkach oliwy podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.

2. Dodaj obranego i pokrojonego w kostkę pomidora, po chwili wlej wino, dodaj koncentrat, tymianek, listek laurowy, pokrojone oliwki i osączone kapary.

3. Mieszając podgrzewaj na wolnym ogniu, aż sos zmniejszy objętość o połowę.

4. Zdejmij sos z ognia, dodaj pozostałą oliwę, wymieszaj, dopraw do smaku.

5. Jeżeli zależy Ci na gładkiej konsystencji, zmiksuj sos blenderem.

6. Sos podawaj na ciepło jako dodatek do grillowanych ryb i mięs.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation