Kuchnia

sosy, pasty, marynaty, masełka

Crunchy Peanut Butter

Składniki:

250g podpieczonych*, niesolonych orzeszków ziemnych( waga po obraniu z łupinek)
100g prażonych solonych orzeszków ziemnych( takich z puszki)**
sól do smaku

dodatkowo: 2 garści prażonych solonych orzeszków ziemnych- dla wersji crunchy

Przygotowanie:

Oba rodzaje orzeszków( poza dodatkowymi 2 garściami) wsypać do food procesora/ malaksera i zmielić do uzyskania gładkiego masła.
Odłożone orzeszki posiekać. Dodać do gotowego masła orzechowego, osolić do smaku i wymieszać łyżką. Przechowywać w lodówce około miesiąca.

Smacznego!:)

* jeśli fistaszki nie były prażone, należy podpiec je w skorupkach w piekarniku nagrzanym do 1800C około 8-10 minut( te bez skorupek w 1600C, 5-8 minut). Następnie orzeszki ostudzić i obrać.
**można oczywiście użyć tylko jednego rodzaju orzeszków
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation