Kuchnia

JEDZONKO

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa jest idealny rozgrzewającym elementem dnia. Wystarczy miseczka, aby od razu poczuć się lepiej. Oczywiście najlepsze kalafiory są w sezonie, wtedy warto do nich dodać trochę innych młodych warzyw. Zimą wystarczy kalafior oraz mieszanka mrożonych warzyw. Zupa kalafiorowa idealna na zimowe wieczory.

Składniki:
1 kalafior – mały około ½ kg
2 marchewki
pietruszka
ćwiartka selera
kawałek pora
1 łyżka pietruszki lub kopru zielonego
jogurt grecki
sól, pieprz
Przepis
Zupę przygotowujemy na wywarze z jarzyn. Wlewamy do garnka ponad 1l wody, wrzucamy warzywa pokrojone w kosteczkę, a gdy woda się zagotuje dodajemy sól i pieprz. Wywar gotujemy około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.



Gdy wywar będzie gotowy dodajemy do niego różyczki kalafiora i gotujemy jeszcze 15 - 20 minut, aż będą miękkie. Gdy będą gotowe kilka z nich wyjmujemy na talerzyk. Gotową zupę zmiksujmy, aby nabrała konsystencji kremu. Przed miksowaniem doprawmy ją szczyptą soli i pieprzu oraz wyjmijmy część warzyw z wywaru, szczególnie marchewkę, gdyż zabarwi ona nasz krem na pomarańczowo.

Do zupy rozlanej do miseczek wrzucamy różyczki kalafiora, które wyciągnęliśmy wcześniej i posypujemy posiekanym koperkiem.

Jogurt grecki w ilości 3 łyżek możemy dodać zahartowany na koniec do samej zupy lub po prostu każdy będzie go sobie nakładać już wedle uznania na talerz z zupą. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation