Kuchnia

Chleb bulki

bułki pszenne na twarogu

0,5 kg mąki pszennej
2 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka soli
230 gramów chudego twarogu
300 ml ciepłego (lecz nie gorącego) mleka
7 gramów suchych drożdży + 1 łyżeczka cukru
dodatkowo:
1 roztrzepano jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania
ulubiona posypka ( u mnie czarnuszka i sezam)

Drożdże przesiać z mąką, solą i cukrem, stopniowo dodawać twaróg, mleko zagniatając elastyczne ciasto. Ostatecznie ciasto ma się leciutko lepić, jeśli lepi się mocno, podsypać maksymalnie 1 łyżką mąki.
Odstawić w omączonej misce w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 8 - 9 równych części. Z każdej uformować bułeczkę. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia.
Po tym czasie każdą bułeczkę lekko spłaszczyć dłonią, posmarować rozkłóconym jajem z dodatkiem mleka, posypać ziarenkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation