Kuchnia

Potrawy

Łosoś pieczony z warzywami
Składniki:

płat łososia lub kilka kawałków
żółta papryka
czerwona papryka
cebula
pomidorki koktajlowe 10 sztuk
koperek
pół cytryny
3 łyżki oliwy
3 łyżki musztardy u mnie sarepska
sól morska 2 szczypty
odrobina świeżo mielonego pieprzu
Opis wykonania:


Filet myjemy osuszamy możemy usunąć skórę, łatwiej wówczas go dzielić na porcje z całego kawałka mi go wyskórował kuzyn - dziękuje Darku :). Papryki i cebulę kroimy w grubszą kostkę, pomidorki myjemy, osuszamy.
Musztardę mieszamy z oliwą , solą, pieprzem i 2 łyżkami posiekanego koperku oraz sokiem z połowy cytryny.
Łososia umieszczamy w naczyniu do zapiekania dodajemy warzywa i zalewamy marynatą , wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie ściągamy folie i pieczemy łososia w 180 C około 40 minut, w połowie pieczenia możemy go przykryć ponownie folią, warzywa powinny być miękkie. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation