Kuchnia

sałatki

Pikantna sałatka kukurydziana z bekonem


Składniki:
100g bekonu, 2 cebule, 250 g pieczarek, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 łyżka ostrej musztardy, 1 łyżka octu winnego, 280 g konserwowej kukurydzy, 125 g sałaty lodowej, 2 pomidory, przyprawy do smaku.

Sposób przygotowania:
1) Bekon i obraną cebulę pokroić w drobną kostkę. Oczyszczone pieczarki najpierw pokroić w plasterki, a następnie grubo posiekać.

2) Bekon stale mieszając, smażyć na oleju, na chrupko. Dodać grzyby, podsmażyć minutę. Dodać cebulę i dalej smażyć pół minuty.

3) Zdjąć z ognia, dodać musztardę, ocet oraz kukurydzę i odstawić na jakiś czas.

4) Liście sałaty dokładnie opłukać, pokroić w drobne paski i ułożyć w misce. Doprawioną do smaku, jeszcze ciepłą sałatkę kukurydzianą nałożyć do miski, a dokoła ułożyć kawałki pomidorów.

Wszystko zalałam śmietaną, doprawioną pieprzem, solą i czosnkiem. Na górę położyłam do dekoracji kilka kawałków bekonu i wszystko przysypałam zielonym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation