Kuchnia

Przepisy

Gofry bezglutenowe

Składniki
4 porcje

50 g mąki ziemniaczanej + 50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej
szczypta soli
ziarenka wyłuskane z połowy wanilii (lub 1 łyżka cukru wanilinowego)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
50 g roztopionego masła
2 jajka
250 ml mleka

Przygotowanie

Mąki wsypać do miski, dodać sól, wanilię, proszek do pieczenia, cukier i wymieszać. Dodać roztopione masło, żółtka oraz mleko. Zmiksować na gładką masę. Odstawić na 30 minut.
W międzyczasie rozgrzać gofrownicę i ubić białka na sztywną pianę. Dodawać pianę do masy w 2 partiach, za każdym razem mieszając ciasto łyżką lub miksując na małych obrotach miksera.
Nakładać porcję ciasta na rozgrzaną taflę gofrownicy i smażyć gofry przez około 2,5 - 3 minuty w zależności od mocy gofrownicy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation