Święta i uroczystości

Łakocie Wielkanocne

Cytrynowe mini babeczki do koszyczka wielkanocnego

Składniki na 12 muffinek lub babeczek:
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl, maki ziemniaczanej
1 szkl cukru
4 jajka
1/3 szkl. majonezu (ok 2 duże łyżki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
sok z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny


Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do natłuszczonych foremek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 min w 180 stopniach do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu chwilkę pozostawić w formie a następnie delikatnie wyjmować i studzić na kratce. Udekorować dowolnie (u mnie biały lukier, zielony kokos, kandyzowana skórka cytrynowa i kolorowe dekoracje lukrowe (klik) ) Ja dodatkowo połowę babeczek zrobiłam "marmurkowych" (odłożyłam odrobinę ciasta do którego dodałam troszkę kakao, wymieszałam i wlewałam naprzemiennie delikatnie do foremek)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation