DIY - zrób to sam

Kulinarnie

Makowiec znad Sekwany - styl.pl
Składniki
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
0,5 kg maku
200 g cukru
3 jajka
200 g masła
3/4 szklanki miodu
bakalie (posiekane migdały, orzechy, skórka pomarańczowa)
mleko (2 szklanki mleka na szklankę maku)
kieliszek rumu
Mak opłucz zimną wodą i dokładnie odsącz. Następnie przełóż go do garnka i zalej ciepłym mlekiem. Odczekaj kwadrans. Naczynie postaw na ogniu i podgrzewaj ok. 25 minut, nie dopuszczając do zagotowania mleka. Potem mak zmiel dwa razy przez maszynkę. Odstaw.

Reklama


W szerokim rondlu rozpuść masło i miód. Po chwili dodaj posiekane bakalie. Dołóż mak i podgrzewaj, cały czas mieszając.
Rozbij dwa jajka. Żółtka utrzyj z cukrem, białka ubij na pianę i całość, wraz z kieliszkiem alkoholu, dodaj do schłodzonej masy makowej. Dokładnie wszystko wymieszaj.
Płat ciasta francuskiego rozwiń na blacie, lekko rozwałkuj i równomiernie rozsmaruj na nim masę makową. Następnie zwiń ciasno w roladę i przełóż do keksówki - natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch makowca posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut w temperaturze 200ºC. Potem ciasto wystudź i pokrój na kawałki.


Czytaj więcej na https://www.styl.pl/kuchnia/news-makowiec-znad-sekwany,nId,2687984,nPack,2#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation