Kuchnia

Przepisy

Chińskie pierożki dim sum z mięsem:
(na około 50 pierożków)

ciasto -
3 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki ciepłej wody,
2 łyżki oleju

nadzienie -
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
1 mała cebula bardzo drobno posiekana lub zmielona razem z mięsem,
1 szklanka drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej,
2 łyżeczki posiekanego drobno świeżego korzenia imbiru,
2 posiekane drobno ząbki czosnku,
1 łyżka octu ryżowego,
1 łyżka sosu sojowego,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
świeżo mielony czarny pieprz i sól do smaku

dim sum - chińskie pierożki na parze nadziewane mięsem

Wszystkie składniki na nadzienie przełożyć do jednej miski i dobrze wyrobić ręką (jak na kotlety mielone), aby smaki połączyły się. Odstawić.

Przygotować ciasto - mąkę przesiać do miski lub na stolnicę. Dodać wodę i olej. Wszystko wymieszać, zagnieść i dobrze wyrobić, aby ciasto było jednolite i elastyczne. Uformować kulę, szczelnie zawinąć w folię (lub przykryć w misce) i odstawić, aby odpoczęło na przynajmniej 15 minut.

Ciasto uformować w wałek i pokroić na około 50 plasterków. Każdy plasterek ciasta rozwałkować bardzo cienko, nadając mu kształt koła (pozostałe ciasto nakryć folią lub zwilżoną ściereczką, aby nie dopuścić do wyschnięcia). Na środek ułożyć porcję nadzienia mięsnego.
Brzegi ciasta zwilżyć wodą i skleić "na zakładkę" na kształt sakiewki.

Bambusowy parowar lub inne naczynie do gotowania na parze wyłożyć ponakłuwanym pergaminem, ułożyć porcję pierożków, tak aby nie dotykały się. Gotować na parze 10 minut.
Podawać gorące tuż po ugotowaniu z ulubionym sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation