Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Schabowe pod letnią pierzynką
Kotlety schabowe pod nietypową pierzynką. Czasami zostają nam kotlety z poprzedniego dnia lub znudziły się tradycyjne, możemy przygotować pod pierzynką. Moja rodzina bardzo lubi schabowe i dość często goszczą na moim stole w najróżniejszej postaci, dzielę się dziś z Wami genialnym przepisem na schab pod pierzynką. Kotlety są pyszne polecam.
8 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 1 kg schabu
• 1 cebula
• ½ główki kapusty
• 1 marchew
• 1 papryka czerwona
• 30 dag pieczarek
• 2 serki topione
• 20 dag sera żółtego
• Bułka tarta do panierki
• 2 jajka
• Olej do smażenia
• Sól
• 1 łyżeczka octu
• ½ łyżeczki cukru
• Sól
• Pieprz
Sposób przygotowania:
1. Mięso myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy w dwu centymetrowe plastry i rozbijamy. Doprawiamy pieprzem oraz sola. Panierujemy w bułce tartej, roztrzepanym widelcem jajku i ponownie w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę, obraną i startą na tarce o dużych oczach marchew, obraną z nasion, pokrojoną w paseczki paprykę oraz pokrojoną w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem, solą octem oraz cukrem a pod koniec smażenia dodajemy dwa serki topione.
3. Usmażone kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakładam farsz warzywny i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem
4. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniki 5 minut w 180°C.
5. Kotlety gotowe.
6. Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation