Kuchnia

Kulinaria

kotlety schabowe - Kotlety schabowe z cebulą, ziemniakami i surówką - Przepisy kulinarne Tesco

Sposób przyrządzania:

Schab umyj i osusz. Każdy kotlet włóż do woreczka spożywczego, aby nie pryskał w trakcie rozbijania i rozbij tłuczkiem. Posól i popieprz.

Cebulę obierz, umyj i pokrój w cieniutkie krążki. Poukładaj plastry na kotletach, jeden obok drugiego na całej ich powierzchni, z jednej i drugiej strony. Przyciśnij i schowaj do lodówki na około 2 godz.

Jajko rozbij i dobrze rozmieszaj. Mąkę i bułkę tartą wysyp na dwa duże talerze. Kotlety panieruj kolejno z każdej strony w mące (przyciskaj cebulę, aby nie odpadła), jajku i w bułce tartej. Dociśnij panierkę dłonią. Na patelni rozgrzej olej i smaż na małym ogniu przez ok. 10 min z każdej strony.

Obierz i umyj ziemniaki. Wrzuć je do garnka, zalej zimną wodą i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.

Kapustę obierz z wierzchnich liści i pokrój na małe kawałki. Cebulę obierz i umyj, pokrój w drobną w kosteczkę. Umytą i obraną marchew zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Pietruszkę umyj i posiekaj, dodaj do sałatki i wszystko wymieszaj. Olej i cytrynę wymieszaj dokładnie ze sobą, dopraw solą oraz pieprzem, ponownie wymieszaj i dodaj do sałatki.

Kotlety podawaj z ziemniakami z wody polanymi masłem i posypanymi koperkiem oraz sałatką z kapusty pekińskiej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation