Kuchnia

A ciacha

Drożdżówka z truskawkami

600-700g mąki,
szczypta soli,
3 łyż. cukru,
5 dag.drożdży,
50-60 g masła,
1 jajko,
2 żółtka,
truskawki,
kruszonka,
lukier.

Wsypać mąkę do miski,zrobić wgłębienie,wkruszyć drożdże .
Posypać cukrem,zalać częścią ciepłego mleka,przysypać leciutko mąką.
Odstawić do wyrośnięcia.
Gdy podrosną drożdże,dodać sól,jajka,resztę mleka-wyrobić gładkie ciasto.
Pod koniec wygniatania-dodac roztopione ,ciepłe masło.
Dobrze wyrobić.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na blaszkę.
Z części ciasta zrobić wałeczki i ułożyć na wierzchu ukośną sporą kratkę.
W zagłębienia kratki powciskać pokrojone truskawki(dużo!)
Posypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika.
Piec do zezłocenia się wierzchu ciasta-sprawdzić patyczkiem czy upieczone.
Dobrze wystudzone polukrować.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation