Kuchnia

śniadanie obiad kolacja

Białe szparagi z sosem holenderskim

Szparagi

Białe szparagi należy obrać ze skórki, opłukać i odłamać końcówki. Gotujemy je w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, przy czym ich główki mogą wystawać ponad poziom wody, aby ugotowały się na parze.

*****

Sos holenderski

porcja dla 4 – 6 osób

6 łyżek soku z cytryny
3 żółtka
250 g masła
3 łyżki wody
2 szczypty soli i pieprz, najlepiej biały
Rozpuść masło w mikrofalówce lub na parze.
Do rondelka z grubym dnem wlej połowę soku z cytryny, wodę i dodaj żółtka. Przypraw pieprzem i solą.
Na małym ogniu miksuj zawartość rondelka przez około 2 minuty.
Zdejmij z ognia, dodawaj stopniowo masło, cały czas miksując. Pod koniec wlej resztę soku. Sos powinien swoją konsystencją przypominać majonez.
Jeśli sos wystygnie, można postawić rondelek nad garnkiem z gorącą – nie gotującą się wodą, ale gotowy sos najlepiej podawać od razu. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation