kuchnia!

130 inspiracji
1 obserwujący
Dżem brzoskwiniowy z wanilią i miodem

Składniki:
- 5-6 dużych brzoskwiń
- sok z 2 pomarańczy
- sok z połówki cytryny
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ziarenka z ½ laski wanilii)

Brzoskwinie umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Pokrój każdą połówkę wzdłuż na 4 części. Na dużej patelni lub w dużym rondlu podgrzej soki i dołóż brzoskwinie. Duś ok. 30 minut. Kiedy owoce zaczną puszczać sok dodaj miód i pastę waniliową Przykryj pokrywką i na malutkim ogniu duś owoce 2-2,5 godziny. Zmiksuj wszystko na gładko (lub jeśli lubisz zostaw w kawałkach), zagotuj jeszcze raz i przekładaj do słoików. Zakręcaj gorące. Nie wiem ile dżem może postać, bo jeszcze nigdy nie postał dłużej niż 2 tygodnie :) Smacznego!
Składniki, 2 - 4 porcje:

• 250 ml mleka
• 5 łyżek śmietanki kremowej 30%
• 2 łyżki cukru pudru
• 1/3 łyżeczki chili w proszku (ostrej papryki) lub kawałek papryczki chili - w ilości do smaku
• 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku lub kawałek kory cynamonu
• 50 g gorzkiej czekolady



Dodatki (opcjonalnie):

• bita śmietana (śmietana kremowa 30% ubita z cukrem pudrem)
• płatki chili lub kakao lub cynamon



Przygotowanie:
Do rondelka wlać mleko i śmietankę, dodać cukier puder oraz świeżą papryczkę chili i korę cynamonu jeśli ich używamy (przyprawy w proszku dodajemy później). Podgrzewać na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając (nie zagotowywać).
Czekoladę posiekać na małe kawałeczki i wsypać do bardzo ciepłego, ale niezagotowanego mleka. Mieszać aż czekolada się rozpuści cały czas podgrzewając ją na umiarkowanym ogniu. Po chwili dodać cynamon i chili w proszku lub płatki chili. Zagotować nie przerywając mieszania (około 7 - 10 minut).
Podawać w małych filiżankach. Udekorować śmietanką kremówką ubitą z cukrem pudrem.
Pizza Caprese ze świeżymi pomidorami, mozzarellą i bazylią
cienka pizza pieczona na kamieniu na grillu pod przykryciem.

Możliwa również do upieczenia w piekarniku i na zwykłej blaszce.
SOS KARMELOWY

Składniki:

pół szklanki cukru
1 łyżka wody
30 g masła
pół szklanki kremówki 30%
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masło i kremówka powinny być w temperaturze pokojowej. Przed rozpoczęciem gotowania przygotujcie wszystkie potrzebne składniki. Będzie Wam potrzebny także garnek z grubym dnem. W garnku umieszczamy cukier i wodę. Stawiamy go na palniku i gotujemy do rozpuszczenia się cukru i osiągnięcia bursztynowej barwy (w trakcie przygotowania karmelu w razie potrzeby bujamy rondlem, nie mieszamy łyżką). Należy uważać, by nie przypalić karmelu (jeśli karmel się przypali, należy rozpocząć pracę od nowa). Cała czynność powinna zająć około 7-8 minut. Do karmelu dodajemy masło i całość intensywnie mieszamy, aż masło się rozpuści (należy uważać przy dodawaniu masła, karmel zacznie się pienić i unosić. W żadnym wypadku nie dotykamy karmelu, jest bardzo gorący i grozi to poparzeniem). Zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy na 2 minuty. Dodajemy stopniowo kremówkę, cały czas mieszając. Stawiamy garnek na małym palniku i podgrzewamy cały czas mieszając, aż masa będzie gładka. Zdejmujemy garnek z gazu, wlewamy ekstrakt, mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia, następnie przelewamy do słoiczka. Sos przechowujemy w lodówce (w zakręconym słoiczku). Jeśli zgęstnieje, należy go podgrzać. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje cukru i kremówki, zbyt duża ilość cukru spowoduje, że całość będzie bardzo gęsta. Sos zaraz po przygotowaniu jest bardzo płynny, później lekko gęstnieje. Można go wykorzystywać jako dodatek do deserów, np. lodów, pieczonych jabłek, puddingów, grillowanych bananów.
Z podanej porcji otrzymacie 200 ml sosu karmelowego.
Składniki na około 18 klusek:

4 szklanki przesianej mąki
3/4 szklanki letniego mleka
4 dkg świeżych drożdży
25 g roztopionego masła
1 żółtko + 1 jajko
szczypta soli
dżem lub konfitura ze śmietaną do polania klusek
Instrukcja:

Rozpuść drożdże w letnim mleku i wymieszaj w misce z mąką. Dodaj jajko i żółtko, szczyptę soli. Zagnieć ciasto, pod koniec dodaj roztopione masło. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i pojawią się w nim pęcherzyki powietrza.
Odstaw ciasto na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie lekko wyrób ciasto i podziel je na około 18 kawałków.
Uformuj z tych kawałków kuleczki ( możesz do środka dać troszkę dżemu, lub np. truskawkę – jak do knedli ), ułóż je na blacie posypanym mąką i pozostaw na 30 minut do napuszenia.
Zagotuj wodę w dużym garnku. Wierzch garnka przykryj ściereczką i gotuj kluski na parze, pod przykryciem około 5 minut.
Kluski polej sosem ( śmietana wymieszana z dżemem lub konfiturą ) i smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona