Młoda Pani Domu

33 inspiracje
Kremowa zupa czosnkowa z serkiem topionym
Składniki:

12 ząbków czosnku

2 cebule

3 łyżki masła

1 litr bulionu

4 ziemniaki

200 g serka topionego (śmietankowego lub czosnkowego)

sól, pieprz do smaku


W garnku z grubym dnem roztopić masło. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle na złoty kolor, dodać pokrojone na większe kawałki ząbki czosnku. Zalać warzywa bulionem, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować pod przykryciem aż będą miękkie. Dodać serki topione i zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem.
Podawać z żytnim chlebem.
WYCZYŚĆ PIEKARNIK SZYBKO I BEZ WYSIŁKU - PRZYDATNY DOMOWY TRIK - Pomysłodawcy.pl - Serwis bardziej kreatywny
Składniki:
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki mąki
- jedno jajko
Raz w miesiącu, dodać filiżankę octu i filiżankę sody i nastawić puste pranie w 90st. Wlać je bezpośrednio do bębna. Następnie dodać około ½ szklanki octu i ½ szklanki sody oczyszczonej do dozownika detergentu.
Brokułowa sałatka z kurczakiem i fetą
1 porcja
200 g brokuł (u mnie mrożone)
100 g piersi z kurczaka
kawałek sera feta
łyżka nasion słonecznika
ząbek czosnku
pół kubka jogurtu naturalnego
świeżo zmielony czarny pieprz, łyżeczka suszonych pomidorów w płatkach
mleko, przyprawa do kurczaka
Pierś z kuraka nacieramy ulubionymi przyprawami, kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15-30 min. Po tym czasie smażymy na rumiano na małym ogniu przez kilka minut.
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. W tym czasie fetę kroimy w kostkę, a słonecznik prażymy na teflonie. Czosnek obieramy i drobno siekamy (możemy też wycisnąć praską do czosnku, ale ja nie znoszę myć tego ustrojstwa).
W misce mieszamy brokuły, fetę, słonecznik i kawałki kurczaka.
Przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy pieprz, pomidory i czosnek.
Sosem polewamy sałatkę. Odstawiamy do przegryzienia.
SAŁATKA Z BROKUŁAMI
Składniki:
1 brokuł
2-4 łyżki pokrojonego w kostkę sera feta (lub pleśniowego)
1-2 łyżki uprażonych na patelni płatków migdałowych

Sos winegret:
1/3 szklanki oliwy z oliwek
skórka otarta z 1/2 cytryny
1-2 łyżki soku z cytryny
2 fileciki anchovies
odrobina soli
1/3 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
Brokuła podzielić na małe “różyczki”. W garnku zagotować wodę, posolić ją do smaku i do gotującej wrzucić “zielone różyczki”. Gotować 3-4 minuty i od razu przełożyć do naczynia z lodowatą wodą, a następnie na durszlak i dokładnie odcedzić.

Przygotować sos. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. (Uwaga na sól! Sos nie może być zbyt słony, bo w sałatce będzie jeszcze słony ser feta lub pleśniowy!)

“Różyczki” ułożyć na półmisku. Pospać po wierchu drobno pokrojonym/pokruszonym serem feta lub pleśniowym, skropić obficie sosem winegret, a na koniec posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Mój Ogródek: Pyszna pasta do chleba.



Pasta serowa

2 ugotowane na twardo jajka
1/2 cebuli
200 g żółtego sera
kilka marynowanych papryczek jalapeno (wg.uznania)
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
BOMBOLONI - WŁOSKIE PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM

Składniki na około 30 sztuk:
275 g mąki pszennej chlebowej
275 g maki pszennej
70 g cukru
100 g masła, roztopionego
125 ml wody
125 ml mleka
3 duże jajka
20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
pół łyżeczki soli
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka ekstraktu z wanilii lub wódki/spirytusu

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować na grubość około 1 - 1,3 cm i szklanką o średnicy 7 cm wykrawać pączki. Odkładać je na blaszkę oprószoną mąką, do podwojenia objętości.
Po wyrośnieciu smażyć pączki w oleju rozgrzanym do temperatury 175ºC, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Po lekkim przestudzeniu, nadziewać kremem budyniowym.
Krem budyniowy:
6 żółtek
100 g drobnego cukru
40 g mąki pszennej
450 ml mleka
1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Żółtka i cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 50 ml mleka, mąkę, pastę z wanilii i zmiksować.
Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą, w taki sposób, by folia dotykała kremu i wystudzić.
Dla maszynistów:
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko zagnieść, i dalej postępować wg przepisu.
Sernik na zimno

Składniki:
ser biały homogenizowany 1kg
laska wanilii
żelatyna 50g
cukier puder do smaku
śmietanka 30% 1 duża (400ml)
biszkopty 1 opakowanie
czekolada 1 szt

Żelatynę namoczyć w 1/2 szkl wody. Gdy ładnie napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder. Ucierać ser z cukrem i ziarenkami wanilii, dodając żelatynę. Pod koniec wmieszać do masy serowej ubitą śmietanę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (bardzo lubię kiedy na brzegach tego ciasta są takie zagniecenia od papieru), na dnie pookładać biszkopty. Na biszkopty wyłożyć masę serową. Gdy masa zacznie lekko tężeć posypać tort wiórkami czekolady. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Gotowe
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation
Następna strona